Tócsni
(Lapcsánka, tocsni, lepcsánka, beré, medve, röszti burgonya)
Hozzávalók:
1 kg tisztított ,nagy lukú reszelőn lereszelt burgonya,
zsír de természetesen olajban is ki lehet sütni
5 evőkanál liszt,
1 db egész tojás,
3-4 gerezd fokhagyma,
10-15 dkg 20 % tejföl,
só, őrölt fekete bors,
kés hegynyi szerecsendió
Elkészítése:
A megpucolt burgonyát vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. A lereszelt burgonyához kis lukú reszelőn lereszelünk 3 gerezd foghagymát. Hozzáadunk 1 tojást, tejfölt, sót, szerecsendiót (keveset), fekete őrölt borsot (keveset) Majd 5 evőkanál lisztet hozzákeverünk. (A mennyiség függ a burgonya víztartalmától.) Forró zsírba evőkanálnyi adagot kell belerakni. Mindkét oldalát oldalanként 2-3 percig kell sütni, vigyázva, hogy nehogy megégjen.
Bunda (tócsni) készítése.
Hozzávalók :1 kg tisztított, nagy lukú reszelőn lereszelt burgonya, (4-5 darab)
evőkanál liszt,
2 db egész tojás,
só, őrölt fekete bors,
Elkészítése:
A burgonyát összekeverjük a sóval. 3-4 percig pihentetjük, majd kicsavarjuk, hogy minél kevesebb víz maradjon benne! Hozzáadunk 5 evőkanál lisztet, 2 tojást, sót (keveset), fekete őrölt borsot (keveset) Alaposan összekeverjük!
6. Zárja le a fedelet és állítsa a pizzasütőt 5 fokozatra és süsse körülbelül 3-4 percig.