VIDEÓ



                ©  Baróti Róbert
               
               
               

Töltött káposzta


Hozzávalók:
         1 fej savanyú káposzta          750 g savanyú káposzta          1250 g darált sertéshús
         1 pár Csabai csípős kolbász          30 dkg füstölt tarja          50 g rizs vagy gersli
         1 teáskanál só                1.5 gerezd fokhagyma ;            1 db tojás
         1 ek fűszerpaprika          bors, őrölt kömény, kakukkfű ízlés szerint
         1.5 gerezd fokhagyma          0.5 ek sertészsír ( Füstölt szalonnazsír)
         1 l víz (kb.)

Elkészítés:
1. A darált húst a sóval, a borssal, kakukkfűvel, a fűszerpaprikával, az őrölt köménnyel, a nyers (gerslivel) rizzsel,
   a fokhagymával és a tojásokkal összekeverjük. A savanyú káposztát lemossuk hideg vízzel.
2. Egyenletesen eloszlatjuk az aljában a savanyú káposztát.
3. A káposzta levelekbe tölteléket rakunk. Feltekerjük, és a két végét benyomkodjuk. Ha marad töltelék,
   akkor gombócokat csinálunk, és a káposzták tetejére rakjuk szellősen. A lábasba úgy rakjuk, hogy az edényben
   a széle felé körben legyen. Felöntjük éppen annyi vízzel, ami ellepi. Fedővel lefedve, lassú tűzön,
   forrástól számítva 2-3 órát főzzük. Kiveszünk egyet, és ha félbevágjuk, akkor a rizs főtt és a hús nem nyers.