Gombócleves
Hozzávalók:
35 dkg megpucolt burgonya 6-8 dkg finomliszt 1 tojás sárgája  1; közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma áttörve 1 szál sárgarépa (közepes) 1 szál fehérrépa (közepes)  1; közepes zellergumó
fél csokor petrezselyem 3 evőkanál olaj só bors paprika
Elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, és áttörjük, de a főzővizet
megtartjuk, mert ez lesz a leves alapja.
2. Míg a burgonya fő, előkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát, fehérrépát, zellert meghámozzuk, kockára vágjuk.
A hagymát finomra aprítjuk. Az olajat egy lábosban felforrósítjuk, a hagymát kicsit megsózzuk, és az olajon
&nbps; megfonnyasztjuk, majd a fokhagymát, zöldségdarabokat hozzáadjuk. Kevergetve majdnem puhára pároljuk, pirítjuk.
3. A megfőtt burgonyát áttörjük és amikor kihűlt apránként hozzáadjuk a lisztet és a tojás sárgáját, apetrezselyem
zöldjét és jól elkeverjük. Ha nehéz keverni, gyúrhatjuk is.
4. Közben a zöldségek is kissé megpuhultak, a tűzről lehúzva őrölt pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük.
A krumpli főzőlevével felöntjük, plusz adunk hozzá még vizet. Sózzuk, borsozzuk és felforraljuk.
5. Amikor puha a zöldség és a répa a tésztából diónyira formázott gombócokat hozzáadjuk és
amikor feljön a tetejére 2 percig kis lángon főzzük.


