VIDEÓ



                ©  Baróti Róbert
               
               
               

Gombócleves


        Hozzávalók:
        35 dkg megpucolt burgonya     6-8 dkg finomliszt     1 tojás sárgája     1; közepes fej vöröshagyma
        4 gerezd fokhagyma áttörve     1 szál sárgarépa (közepes)     1 szál fehérrépa (közepes)     1; közepes zellergumó
        fél csokor petrezselyem     3 evőkanál olaj     só bors paprika

    Elkészítés:
1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha kész, leszűrjük, és áttörjük, de a főzővizet
    megtartjuk, mert ez lesz a leves alapja.
2. Míg a burgonya fő, előkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát, fehérrépát, zellert meghámozzuk, kockára vágjuk.
    A hagymát finomra aprítjuk. Az olajat egy lábosban felforrósítjuk, a hagymát kicsit megsózzuk, és az olajon
  &nbps; megfonnyasztjuk, majd a fokhagymát, zöldségdarabokat hozzáadjuk. Kevergetve majdnem puhára pároljuk, pirítjuk.
3. A megfőtt burgonyát áttörjük és amikor kihűlt apránként hozzáadjuk a lisztet és a tojás sárgáját, apetrezselyem
    zöldjét és jól elkeverjük. Ha nehéz keverni, gyúrhatjuk is.
4. Közben a zöldségek is kissé megpuhultak, a tűzről lehúzva őrölt pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük.
    A krumpli főzőlevével felöntjük, plusz adunk hozzá még vizet. Sózzuk, borsozzuk és felforraljuk.
5. Amikor puha a zöldség és a répa a tésztából diónyira formázott gombócokat hozzáadjuk és
    amikor feljön a tetejére 2 percig kis lángon főzzük.