VIDEÓ



                ©  Baróti Róbert
               
               
               

Kenyér sütőben sütve


        Hozzávalók:
        1 ek olíva olaj,     350 ml langyos víz,     1 nm cukor,    2 km só,
        50 dkg Penny finomliszt (BL55),     5 dkg Penny rétesliszt (BL55),
        5 dkg Aldy (Happy Harvest) liszt (BL55),   5 dkgNagyi titka kenyérliszt
          Az olíva olajat az üstben lapátokra kell önteni.
          A vizet, sót, cukrot összekeverni és az üstbe kell önteni.
          Az összekevert liszteket betölteni az üstbe és a felfuttatot élesztőt a tetejére helyezni.
        Dagasztás:
         SilverCrest kenyérsütő gépben
         2. program Súly: 1500 g Szín: Sötét
         RMV jelzésnél (1:53:-kor) a tésztát lisztes kézzel kivesszük.
        Sütés:  Sütőben 220 fokon 50 percig sütjük.
     A kenyérnek gőzös sütőre van szüksége. A háztartási sütők többsége még nem képes gőz fejlesztésre, ezért a legegyszerűbb, ha fedett edényben sütjük. Kibéleljük sütőpapírral, ráültetjük a megformázott tésztát, kb. 50 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt 230 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát egy éles pengével vagy késsel kb. 4 mm mélyen bemetsszük, a tésztát és az edény tetejét is lefújjuk vízzel és betoljuk a forró sütőbe. 50 perc alatt készre sütjük. Ha kicsit vastagabb héjat szeretnénk, akkor az utolsó 10-15 percre levesszük az edény tetejét. A levételnél nagyon óvatosak legyünk, mert a gőz komoly sérüléseket tud okozni!

        Élesztő felfuttatása:
        Hozzávalók:    100 ml tej,     2 nm cukor,      3 nm rétes liszt,    1 ½ száraz élesztő (Dr Oetker) vagy 1 Effect friss élesztő A liszttel a száraz élesztőt össze kell keverni, (a friss élesztőt belemorzsolni). A tejet meg kell langyosítani (22C) a cukrot beletenni, és az élesztős lisztet belekeverni.
        
        nm liszt = 8g    1 ek víz = 15 ml   (nm =SilverCrest nagy mérő , ek=evő kanál)