Kenyér sütőben sütve
Hozzávalók:
1 ek olíva olaj, 350 ml langyos víz, 1 nm cukor, 2 km só,
50 dkg Penny finomliszt (BL55),   5 dkg Penny rétesliszt (BL55),
5 dkg Aldy (Happy Harvest) liszt (BL55), 5 dkgNagyi titka kenyérliszt
Az olíva olajat az üstben lapátokra kell önteni.
A vizet, sót, cukrot összekeverni és az üstbe kell önteni.
Az összekevert liszteket betölteni az üstbe és a felfuttatot élesztőt a tetejére helyezni.
Dagasztás:
SilverCrest kenyérsütő gépben
2. program Súly: 1500 g Szín: Sötét
RMV jelzésnél (1:53:-kor) a tésztát lisztes kézzel kivesszük.
Sütés: Sütőben 220 fokon 50 percig sütjük.
A kenyérnek gőzös sütőre van szüksége. A háztartási sütők többsége még nem képes gőz fejlesztésre, ezért a legegyszerűbb, ha fedett edényben sütjük. Kibéleljük sütőpapírral, ráültetjük a megformázott tésztát, kb. 50 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt 230 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát egy éles pengével vagy késsel kb. 4 mm mélyen bemetsszük, a tésztát és az edény tetejét is lefújjuk vízzel és betoljuk a forró sütőbe. 50 perc alatt készre sütjük. Ha kicsit vastagabb héjat szeretnénk, akkor az utolsó 10-15 percre levesszük az edény tetejét. A levételnél nagyon óvatosak legyünk, mert a gőz komoly sérüléseket tud okozni!
Élesztő felfuttatása:
Hozzávalók:   100 ml tej, 2 nm cukor, 3 nm rétes liszt, 1 ½ száraz élesztő (Dr Oetker) vagy 1 Effect friss élesztő A liszttel a száraz élesztőt össze kell keverni, (a friss élesztőt belemorzsolni). A tejet meg kell langyosítani (22C) a cukrot beletenni, és az élesztős lisztet belekeverni.
nm liszt = 8g 1 ek víz = 15 ml (nm =SilverCrest nagy mérő , ek=evő kanál)