VIDEÓ



                ©  Baróti Róbert
               
               
               

Kocsonya

Robi papa módra


Hozzávalók:     ½ kg sertés csülök első     1 sertés köröm félbe vágva     1 sertésbőr      (Penny kocsonya csomag)

Elkészítése:
A csülköt, körmöt, bőrt megmosom, ha szükséges, szőrtelenítem, és a megpucolt hozzávalókkal, hideg vízben, lassan forralva, 3-5 órát főzöm, fedő alatt. Addig kell főzni, amíg a hús elkezd leválni a csontról. • A tarját 1 óra után kivesszük!
Amikor a kocsonya készre főtt, pihentetjük 10 percet az asztalon, először kanállal leszedjük a a zsírt, majd papírtörlőt tépünk és rátesszük a kocsonya lé tetejére. Pár másodpercig hagyjuk rajta, ennyi idő elég arra, hogy a papírtörlő magába szívja a zsír réteget. A papírtörlőt ezután óvatosan levesszük a kocsonya tetejéről. Szükség szerint ez a lépés megismételhető. A húst kiemelem, és elosztom 6 részre, majd a tálakba elrendezem. A levét egy kicsit hagyom leülepedni, majd merőkanállal rászedem a tálakra. (Szükség esetén zselatint keverünk a lébe.) Hűvös helyre teszem, hagyom megdermedni.

Étkezési zselatin elkészítése:
A zselatin egy nagyobb csészébe mérjük ki, majd hideg vizet adunk hozzá 1:6 arányban (zselatin:víz ). 10 perc alatt megduzzad. Ezt öntjük vissza a leszűrt levet tartalmazó fazékba.